Polecamy
Wizyt:
Dzisiaj: 18Wszystkich: 28692

Ptaki Helu

Półwysep Helski ze względu na swoje wyjątkowe walory przyrodnicze i występowanie ptaków zagrożonych gatunków jest objęty ochroną programu Natura 2000. W okresie wiosennym teren ten staje się jednym z najważniejszych korytarzy dla migrujących ptaków.

Można tu zobaczyć wiele gatunków ptaków, które nie jest łatwo zobaczyć, lub nie można ich spotkać w innych częściach Polski. Ptaki te przylatują w zimie z północy lub wschodu, migrując czasowo ze swoich terenów macierzystych.

LodówkaLodówka – to najliczniejsza kaczka morska, występuje w Polsce przelotem od września do maja. Charakterystyczne upierzenie i długi zakręcony ogon podobny do jaskółczego pozwalają na jej łatwe rozpoznanie. Kaczka ta, ma okrągłą głowę i krótki dziób, upierzenie samca w porze godowej znacznie różni się od tej w porze zimowej. Zimą samiec jest biały, ma czarne skrzydła i plamę o kształcie litery Y na grzbiecie, wokół oka szarą plamę. Samica w zimie jest jasnoszara, ma brązowy grzbiet oraz pierś, ciemną plamę na policzku, który podobnie jak przód, boki głowy i szyi jest biały. Nie ma też zawiniętego ogona.

W Polsce Lodówka jest pod ścisłą ochroną, jest ptakiem narażonym na wyginięcie. Zamieszkuje głównie tundrę Eurazji i Ameryki Północnej.

CzernicaCzernica – w Polsce nieliczne osobniki mają lęgi, głównie zimuje na wybrzeżu Bałtyku i na zachód od Wisły. Kaczka ta wyróżnia się czubem zwisającym z czubka głowy, występuje on zarówno u samca jak i u samicy. Samiec jest czarny z białymi bokami i brzuchem w okresie godowym, samica brązowa. Wyróżnia je żółta tęczówka oka.

 

Edredony fot. Andreas Trepte

Edredony – to kaczki, których puch już od XII wieku był zbierany i do dziś ceniony jest ze względu na swoje właściwości - jest bardzo ciepły i lekki. Puch pozyskiwany był z dziesiątek gniazd tych ptaków co przyczyniło się do ich wymarcia, na terenach które zajmowały pierwotnie. Gatunek ten podlega ścisłej ochronie na terenie Polski.

Jest to największa kaczka nurkująca (nurkuje na głębokość nawet 10 metrów), kaczki te mają charakterystyczną głowę, linia czoła i dzioba jest prosta, kaczory wyróżniają się biało-czarnym upierzeniem z oliwkowożółtymi nogami.

 

Wkrótce, jak tylko uda nam się zrobić zdjęcia, opiszemy kolejne ptaki odwiedzające Hel, zarówno te rzadkie jak i przebywające tu stale.

Facebook